Cosplay går ut på at en gruppe mennesker møtes for å representere en spesiell superhelt eller karakter. Fenomenet er spesielt populært i Japan og kostymene er enten kjøpt inn eller lagd av deltakerne selv. Cosplay er derfor skuespill, uten at det blir vist på en scene. Favorittkarakterene kommer gjerne fra kjente tegneserier, dataspill eller science-fiction filmer.

Oppsto i Japan rundt 1990

Det er fortsatt en rask vekst i antall mennesker som holder på med Cosplay, men fenomenet oppsto rundt 1990. Cosplaying oppsto som en del av populærkulturen i Japan og andre deler av Asia, men har også inntatt den vestlige verden. Det finnes i dag både nasjonale og internasjonale Cosplay-treff og konferanser, hvor det konkurreres om å ha på seg de flotteste kostymene. Deltakerne holder dessuten kontakten med hverandre stort sett året rundt via sosiale medier og nettsider som omhandler Cosplay og rollespill.

Science-fiction og superhelter

Japan har også sine egne superhelter, som har blitt kjent gjennom egne japanske tegneserier. Dette har ført til at Japanerne som holder på med Cosplay har et noe større utvalg av karakterer eller superhelter de ønsker å være under en konvensjon eller konkurranse. I den vestlige delen av verden, enten i Europa eller USA, så er cosplay-figurene stort sett fra science-fiction filmer.